Cultuur- en techniekeducatie voor het onderwijs in Zoetermeer

Erfgoed

Erfgoededucatie gaat over maken, bewaren, betekenis geven en doorgeven. Door te zeggen dit is 'erfgoed' geven we als gemeenschap aan dat we het willen bewaren voor de toekomst. Erfgoed is niet neutraal, maar context- en tijdgebonden. Mensen geven immers steeds opnieuw betekenis aan de wereld om zich heen. Het denken over erfgoed ontwikkelt zich door de tijd heen, maar verschilt ook van groep tot groep en zelfs per persoon. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen achtergrond en perspectief.

De leerlingen leren in deze leerlijn vanuit verschillende perspectieven naar erfgoed te kijken, hun empathisch vermogen te ontwikkelen en om genuanceerder te denken. De kinderen worden gestimuleerd te bedenken, te verwoorden en te voelen wat zijzelf en andere mensen van erfgoed vinden. Op deze manier ervaren leerlingen dat hun stem ertoe doet en dat ze actief (mee) kunnen doen aan betekenisgeving. Door deze aanpak valt erfgoedwijsheid niet alleen onder cultuureducatie, maar sluit het ook goed aan bij doelen van Burgerschap, Taalonderwijs, Vreedzame school en meer.

Introductie op de leerlijn Erfgoed.pdf

Groep 1 en 2

Leerlijn erfgoed groep 1 en 2.pdf

Bijlages les 1: onderstaande bijlages zijn ook in de leskist te vinden. De leskist is gratis te leen, zodat alle afbeeldingen e.d. niet geprint hoeven worden

Bijlage les 2: onderstaande bijlage is te vinden in de leskist, toon op het digibord om voor te bespreken. 

Groep 3

Leerlijn erfgoed groep 3

Bijlages les 2: je vindt hier bijlage 1a om klassikaal voor te bespreken, toon deze op het digibord.  Daarnaast een extra download naar het kwartetspel. De kwartetten zijn in de leskist te vinden, wanneer je meerdere exemplaren nodig hebt kun je ervoor kiezen een extra set uit te printen (bij voorkeur op A6 formaat). 

Groep 4

Leerlijn erfgoed groep 4

Bijlage les 1: het werkblad is te vinden in de leskist of te printen via de link. 

Bijlages les 2: toon afeelding A op het digibord. Het werkblad is te vinden in de leskist of te printen via de link. 

Groep 5

Leerlijn erfgoed groep 5.pdf

Bijlages les 1: het werkblad is te vinden in de leskist of te printen via de link. Kies 1 van de Zoom afbeeldingen en open op het digibord. De decor abeeldingen zijn te vinden in de leskist, onderstaande link dient als reserve. 

Bijlage les 2: bijlage E is te vinden in de leskist, onderstaande link kan gebruikt worden wanneer de kist niet aanwezig is in de school of kaarten ontbreken. 

Groep 6

Leerlijn erfgoed groep 6

Bijlages les 1: het werkblad en de foto's bij de wandeling in Zoetermeer zijn te vinden in de leskist. Wanneer de leskist niet in de school is of de inhoud ontbreekt kunnen onderstaande documenten gebruikt worden. Voor de leerkkracht is er ook een aparte bijlage voor de route van de wandeling (ook te vinden in de leerlijn, bijlage 1) 

Bijlage les 2: om te tonen op het digibord 

Groep 7

Leerlijn erfgoed groep 7

Bijlages les 1: het werkblad is te vinden in de leskist of te printen via de link. De persoonskaarten zijn te vinden in de leskist of te downloaden via onderstaande link. 

Bijlages les 2: het werkblad is te vinden in de leskist of te printen via de link. Open bijlage A op het digibord. 

Groep 8

Leerlijn ergoed groep 8

Bijlages les 1: toon afbeelding A op het digibord. Het werkblad is te vinden in de leskist of te printen via de link. Toon de  monumentkaar op het digibord. 

Bijlage les 2: toon afbeelding B op het digibord. 

Leerlijn ontwikkeld door Angela Manders