Cultuur- en techniekeducatie voor het onderwijs in Zoetermeer

Kunstmenu - voortgezet onderwijs

Vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (de NPO-subsidie) ontwikkelt Cultuur en Techniek op School een Kunstmenu voor het VO. Het VO Kunstmenu is een jaarlijks terugkerend programma met culturele activiteiten voor de onderbouw. Het Kunstmenu biedt de leerlingen de kans om professionele kunst te beleven, zowel receptief als actief. De school kan zelf het programma samenstellen, afhankelijk van de wens en behoefte. Zo kan de school kiezen voor 1, 2 of meerdere programmaonderdelen.

 

Programma 2022-2023

Gratis geld

Mark van Vliet & Edo Berger

“Win 50 euro!”
Deze kop trekt meteen je aandacht en dat is precies de bedoeling. Iedereen valt voor de trucs van reclamemakers. Ja, jij ook. Is dat erg? Nee hoor, want in de cabaretvoorstelling Gratis Geld * worden alle geheimen achter reclame op hilarische wijze blootgelegd en leer je hoe jij dezelfde technieken ook kan toepassen in je eigen leven. 

Comedian Edo Berger en theatermaker Mark van Vliet spelen al jaren deze succesformule voor jongeren in heel Nederland. Ze nemen je mee op een onverwoestbaar vrolijke safari langs strijkijzers voor vers-broodgeur uit een spuitbus en het geheim van de bonusbak. Hun aanstekelijke interactie en improvisatievermogen maakt van elke voorstelling een unieke ervaring. Met publieksexperimenten, de Grote Gratis Geld Commercial Quiz en een gelukkige winnaar van 50 euro!

Wat: Cabaretvoorstelling 
Wie: leerjaar 2, 3, 4, 5 
Waar: Stadstheater Zoetermeer
Wanneer: 22 mei 2023
Tijdsduur: 75 minuten
Tijden: 11:00u of 14:00u

Inschrijving gesloten

I-Design

Urban Art Studio Zoetermeer

Street artist Tobias Becker Hoff en kunstenaar en graficus Jerney de Wilde nemen de leerlingen mee in de wereld van grafisch en illustratief ontwerp. De leerlingen krijgen les in het ontwerpen van hun eigen beeldmerk. Dit beeldmerk brengen zij vervolgens door middel van zeefdruk aan op textiel. Dit gebeurt op de totebags die vanuit de workshop beschikbaar zijn. Desgewenst kunnen de deelnemers ook een eigen kledingstuk meebrengen om hetzelfde beeldmerk te bedrukken! 

Wat: Beeldend/ ontwerpen/ street-art 
Wie: leerjaar 1,2, en 3
Waar: Kunstgarage Franx
Wanneer: 9, 10, 11 of 12 mei
Tijdsduur: 3 uur
Tijden: 10:00-13.30u

Inschrijving gesloten

 

Een Romeo en Julia

Dansgezelschap Lonneke van Leth
Choreografe Lonneke van Leth gebruikt dans en het onverwoestbare verhaal van Romeo en Julia om leerlingen vanaf 13 jaar te confronteren met de vluchtelingenproblematiek. Deze voorstelling won in 2019 de Niekie van den Bergprijs vanwege de onderscheidende artistiek-inhoudelijke kwaliteit en de goede aansluiting bij de doelgroep.

Jan Sluis, de vader van Maartje, is tegen de komst van het asielzoekerscentrum in zijn dorp en speelt binnen de gemeente een actieve rol om dit tegen te gaan. Ondanks zijn acties komt het centrum er toch en komen er 300 asielzoekers wonen. Asielzoeker Ibrahim Akram is de vader van Walid, hij heeft een streng geloof en conservatieve opvattingen over het leven. Jan en Ibrahim komen tijdens AZC bijeenkomsten lijnrecht tegenover elkaar te staan. Op een feest dat wordt georganiseerd door de gemeente voor de jongeren van het AZC ontmoeten Maartje en Walid elkaar. Ondanks de opvattingen van beide ouders worden zij verliefd en ontstaat er een verboden liefde. De kloof tussen de twee vaders groeit met de dag maar de liefde tussen Walid en Maartje bloeit...

Wat: Dansvoorstelling (inclusief lesbrief)
Wie: leerjaar 2, 3, 4 
Waar: CKC & partners 
Wanneer: 15 mei
Tijdsduur: 60 minuten (inclusief nagesprek)
Tijden: 9:30-10:30u of 11:00-12:00u 

Inschrijving gesloten

 

 

Het Kunstmenu programma bestaat dit schooljaar uit 3 onderdelen. Het streven is om volgend schooljaar een nog breder programma te presenteren. Hierover volgt zo snel mogelijk meer informatie. 

Vragen?

Neem dan contact op met info@cultuurentechniekopschool.nl

Team Cultuur en Techniek op School