Cultuur- en techniekeducatie voor het onderwijs in Zoetermeer

 

Geef je op voor de ICC cursus!

 

 

Kunstmenu

Schooljaar 2022-2023 
  

Het Kunstmenu bevat ook dit jaar weer een mooie variatie aan film-, dans-, muziek-, literatuur-, theatervoorstellingen, beeldende kunst- en erfgoedervaringen. Zo kunnen alle leerlingen in Zoetermeer komend schooljaar genieten van een bijzondere culturele belevenis op school of bij één van de culturele instellingen die Zoetermeer rijk is. 

Let op: je kunt je aanmelden voor het nieuwe kunstmenu tot 1 juli 2022. 

Bij keuzevoorstellingen kies je als school voor één van de twee voorstellingen voor alle groepen.  

Voor groep 1 en 2  zijn er twee dansvoorstellingen om uit te kiezen: 

Kijk eens wat ik kan!  
Kijk eens, ik ben groter dan jij! Kijk dan, ik ben veel sneller! Twee kinderen ontdekken wat ze allemaal kunnen en wie ze zijn. Stiekem willen ze allebei het beste zijn. Maar kan je altijd winnen van een ander? Of is het niet veel leuker om samen te werken? Deze voorstelling gaat er over dat kinderen vaak overal het beste in willen zijn en moeten leren accepteren dat dat niet altijd kan. Dansgezelschap D Connected bestaat uit twee energieke danseressen: Celine Braakman en Kirsten van Tol. Aan het einde van de voorstelling, volgt een korte workshop en dansen de kleuters zelf.
Ga naar Kijk eens wat ik kan!

Meneer Pannenkoek 
In de woonkamer van Meneer Pannenkoek hebben alle dingen een vorm: het ronde kleed, de rechthoekige kast, de driehoekige tafel en het vierkante grote zware kunstboek. Hij houdt erg van de kunst van Malevitsj en Kandinsky, omdat daar zoveel vormen in zitten. Danser Riccardo Sbrighi van Lonneke van Leth Dans is op bezoek bij Meneer Pannenkoek en vertaalt vorm naar dans.   
Wat zijn abstracte, geometrische en organische vormen? Waar kun je vormen aan herkennen en kun je ze ook dansen? Meneer Pannenkoek denkt zelfs dat je een schilderij kunt dansen! Vraagstukken en gevoelens die worden opgeroepen door Meneer Pannenkoek worden door de danser uitvergroot.  
In deze interactieve dansvoorstelling ontdekken leerlingen samen met de danser hoekige, vloeiende en zachte bewegingen in relatie tot de kracht van een rechthoek, de stabiliteit van een vierkant, de dynamiek van een driehoek en de oneindigheid van een cirkel.

Ga naar Meneer Pannenkoek

 

Voor  groep 3  zijn er twee muziekvoorstellingen om uit te kiezen: 

Juf de Vries en de jacht op stoute deuntjes 
Op Basisschool De Apenoot wordt er elke dag luidkeels gezongen en heeft elke klas een eigen lied met een dansje. Op een dag komt er een nieuwe juf op school, ze heet Juf De Vries, met haar komst verandert er opeens van alles. De kinderen in Zoeterpop mogen steeds minder naar muziek luisteren en ook zingen wordt verboden! Juf de Vries beweert dat muziek slecht is voor de kinderen.  Zij zouden er langzaam dom en lui van worden… De kinderen vinden Juf de Vries maar een akelig mens en noemen haar al snel Juf Diepvries. Juf Diepvries heeft een hart zo koud als ijs. Wanneer zelfs zachtjes neuriën streng bestraft wordt, vinden de kinderen het genoeg. Wat kunnen ze doen om het hart van Juf Diepvries te laten smelten? En zal de vrolijkheid van muziek weer terugkeren op basisschool De Apenoot? Maartje Groenveld is de maker van deze voorstelling. Zij speelt (een dubbelrol) en zingt zelf in Juf de Vries en de jacht op de stoute deuntjes.

 Ga naar Juf de Vries en de jacht op stoute deuntjes

Herrie in de tent  
Herrie in de tent gaat over twee kampeerders die op vakantie zijn en hun tentje op een camping, op gepaste afstand van elkaar, opzetten. De ene zet haar tentje keurig op en stalt haar spulletjes netjes uit om vervolgens heerlijk te kunnen genieten van de stilte en om lekker in haar boek te lezen. Dan krijgt ze opeens een buurvrouw die een stuk luidruchtiger en chaotischer is. Wat is dat voor een herrie die uit die uit haar tent komt? Hoe wordt dit toch nog gezellig voor allebei?  
 Alle bekende campinggeluiden en gebruiken komen op muzikale wijze voorbij: het luchtbedpompje, de onvermijdelijke mug in de tent, gesnurk van de buren... 
De muzikanten van Frisse oren Stefanie Liedtke (fagot) en Marieke Franssen (dwarsfluit) spelen hun voorstelling helemaal zonder woorden, maar er valt genoeg te zien en te horen.

Ga naar Herrie in de tent

 

Voor groep 4  is er een kunstrondleiding met aansluitend een workshop in Kunstgarage Franx: 

Oogappeltjes 
Er is veel te zien en ontdekken! Zie je de kunst beter als je dichtbij staat, of veraf? Kun je het ruiken en voelen? Tijdens Oogappeltjes gaan kinderen op onderzoek in de expositieruimte, waar je kunstwerken van dichtbij en soms om je heen kunt ervaren. De leerlingen worden met prikkelende vragen begeleid bij het kunstkijken. Hierna maken ze vanuit hun eigen indrukken in het atelier zelf een kunstwerk. De creaties worden tentoongesteld bij Kunstgarage Franx, de nieuwste kunst- en ontmoetingsplaats van Zoetermeer.  

Ga naar Oogappeltjes

 

Voor groep 5 is er een erfgoedbezoek aan Museum de Voorde: 

In kannen en kruiken zit een verhaal 
Oude spullen saai? Echt niet!  
De voorwerpen in Museum De Voorde worden niet zomaar bewaard. Achter elk voorwerp zit een verhaal; interessant, bijzonder of herkenbaar.  In het Verhalenlab ga je door onderzoek en een beetje verbeelding op ontdekkingsreis. Deze reis gaat van het heden naar het verleden en weer terug.    
Is een museumbezoek niet mogelijk voor jouw groep? Neem dan contact op met info@cultuurentechniekopschool.nl 

Ga naar In kannen en kruiken zit een verhaal

 

Voor groep 6 staat een literatuurvoorstelling met voorbereidende les op het programma: 

Over de oren van mijn vader  
Wat doet een schrijver die even geen ideeën heeft voor een nieuw boek? Naar de kapper gaan! In de voorstelling Over de oren van mijn vader vertelt Bette Westera wat er gebeurde toen ze met natte haren en zonder inspiratie voor een nieuw boek in de kappersstoel zat te wachten op Kim, die haar zou knippen.  
Ook laat ze, begeleid op gitaar, de verhalen, gedichten en liedjes horen die ze schreef toen ze na haar bezoek aan de kapper weer achter haar computer zat. Over Tante Trees en Ome Bert, over haar ondeugende kleine zusje en over Sander, het liefste jongetje van de klas. 
Deze literatuurvoorstelling gaat over inspiratie, fantasie en vakmanschap, is geschreven en wordt gepresenteerd door kinderboekenschrijfster Bette Westera. Diederik van Essel componeerde er muziek bij en speelt gitaar in de voorstelling. De voorstelling vindt plaats in het theater van CKC&partners.  

Bij de voorstelling Over de oren van mijn vader hoort een voorbereidende les waar je je niet apart voor hoeft in te schrijven, maar wel aan meedoet. De voorbereidende les bij de voorstelling wordt in de klas gegeven door een leesconsulent van de Bibliotheek Zoetermeer. Een aantal weken voorafgaand aan de voorstelling wordt er contact opgenomen met de leerkracht om een afspraak te maken voor de voorbereidende les.

Ga naar Over de oren van mijn vader

 

Voor  groep 7  staat een filmvoorstelling in de kleine zaal van het Stadstheater op het programma: 

Jackie en Oopjen   
De 12-jarige Jackie (Frouke Verheijde) is kind aan huis in het Rijksmuseum. Haar moeder Mouna (Karina Smulders) werkt daar als conservator. Wanneer de beroemde Rembrandt-schilderijen van Marten Soolmans en Oopjen Coppit worden tentoongesteld, gebeurt er iets wonderlijks. Als Jackie na sluitingstijd langs hun portretten loopt, volgen de ogen van Oopjen (Sarah Bannier) haar. Jackie denkt dat ze het zich inbeeld, maar dit blijkt niet zo te zijn. Plotseling staat Oopjen voor haar neus, maar Jackie wil niets van haar weten. Ze denkt dat het een verklede actrice is. Maar al snel wordt duidelijk dat Oopjen de waarheid spreekt. Ze is uit het schilderij gestapt omdat ze dacht dat Jackie Aeltje was, het zusje wat ze al jaren kwijt is. Jackie neemt Oopjen stiekem mee naar huis, zodat ze samen op zoek kunnen naar het schilderij van het verloren zusje. Maar hoe gaat ze die wereldvreemde Oopjen ooit verborgen houden voor haar moeder? En hoe komt Oopjen weer terug in het schilderij?   
De film wordt voor- en nabesproken met de leerlingen door een medewerker van filmhuis Cameo.

Ga naar Jackie en Oopjen

 

Groep 8  bekijkt een muziektheatervoorstelling in de grote zaal van het Stadstheater

Ali & Nino  
Een muziektheatervoorstelling over het zoeken naar je identiteit. Een verhaal over een oosterse jongen en een westers meisje bij wie de vriendschap op de proef wordt gesteld door een gedwongen vertrek uit Nederland van één van de twee.  De voorstelling laat zien wat een gedwongen vertrek kan betekenen voor een kind en voor de mensen om het kind heen. Wat doet het met een kind als het er niet mag zijn? Hoe vind je je identiteit zonder de veiligheid van een eigen plek? Wat is je thuis?  Theatergezelschap RAAF laat zich inspireren door de betoverende roman ‘Ali en Nino’ van Kurban Said uit 1937 en vertelt een eigentijds verhaal aan de hand van een oud verhaal met muziek uit verschillende culturen.  

Ga naar Ali & Nino