Cultuur- en techniekeducatie voor het onderwijs in Zoetermeer

Kunstmenu

Cultuur en Techniek op School organiseert jaarlijks het Kunstmenu voor Zoetermeerse basisscholen.

Het Kunstmenu bevat een mooie variatie aan film-, media-, muziek-, literatuur-, theatervoorstellingen, beeldende kunst- en danservaringen. Zo kunnen alle leerlingen in Zoetermeer elk schooljaar genieten van een bijzondere culturele belevenis op school of bij één van de culturele instellingen die Zoetermeer rijk is. 

Bekijk de programmaonderdelen en schrijf je in met de inloggegevens van jullie school. 

Zijn er nog vragen? Neem dan contact op met de cultuurbegeleider van je school
of mail naar info@cultuurentechniekopschool.nl

Voor groep 1,2 zijn er twee dansvoorstellingen om uit te kiezen:

Overheen, tussendoor en onderweg

Je bent boos en je wilt ervandoor. Maar waar ga je naartoe? Wie kom je tegen onderweg? Durf jij met mij mee op avontuur? We stappen tussen de obstakels door, overwinnen onze angsten en stappen over onze boosheid heen. De dansers nemen de kleuters mee in dit avontuur.

Overheen, tussendoor en onderweg is een dansvoorstelling voor kleuters van D-Connected, bestaande uit de drie danseressen/choreografen: Celine Braakman, Kirsten van Tol en Marilou Hemmerlin. Eerder maakten zij al de dansvoorstelling ‘Kijk eens wat ik kan’ voor de Zoetermeerse scholen in het kader van het Kunstmenu. De voorstelling heeft een workshopdeel waaraan de kleuters mee kunnen doen en de thema’s van de voorstelling zelf kunnen onderzoeken.

Klik hier en bekijk dit programma

Meneer Pannenkoek

In de woonkamer van Meneer Pannenkoek hebben alle dingen een vorm: het ronde kleed, de rechthoekige kast, de driehoekige tafel en het vierkante grote zware kunstboek. Hij houdt erg van de kunst van Malevitsj en Kandinsky, omdat daar zoveel vormen in zitten. Danser Riccardo Sbrighi is op bezoek bij Meneer Pannenkoek en vertaalt vorm naar dans.

Wat zijn abstracte, geometrische en organische vormen? Waar kun je vormen aan herkennen en kun je ze ook dansen? Meneer Pannenkoek denkt zelfs dat je een schilderij kunt dansen! Vraagstukken en gevoelens die worden opgeroepen door Meneer Pannenkoek worden door de danser uitvergroot.

In deze interactieve dansvoorstelling van Lonneke van Leth Dans ontdekken leerlingen samen met de danser hoekige, vloeiende en zachte bewegingen in relatie tot de kracht van een rechthoek, de stabiliteit van een vierkant, de dynamiek van een driehoek en de oneindigheid van een cirkel.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 3 zijn er twee muziekvoorstellingen om uit te kiezen:

Luister, de nacht

Deze voorstelling is een muzikaal sprookje waarin de muzikanten met hun instrumenten het verhaal tot klinken brengen. Kleine Max woont met zijn moeder in de grote stad. Binnenkort krijgt hij een zusje! Max is reuze benieuwd: hoe gaat ze heten? Als het bijna zover is moet Max helaas naar opa toe. Max wil niet weg, hij wil er juist bij zijn als het zusje komt. Max wil niet in het grote, koude huis van opa logeren! ’s Nachts ritselen en grommen daar: de Mintoonoren… Zo begint het geluidenavontuur van kleine Max. Om niet meer bang te hoeven zijn voor de nacht moet hij durven om écht te luisteren naar de geluiden in het duister, naar alles wat daar fluistert, gromt en kraakt. De muzikanten van het Rosa Ensemble nemen in Luister, de nacht... het publiek mee naar een geluidenwereld waarin ook het piepen, knorren en krassen als muziek klinkt.

Het Rosa Ensemble bestaat uit: Anna Voor De Wind (klarinetten en stem); Jeroen Kimman (gitaren en stem); Peter Jessen (bas en stem); Florian de Backere (toetsen en stem)

Klik hier en bekijk dit programma

Herrie in de tent

Herrie in de tent gaat over twee kampeerders die op vakantie zijn en hun tentje op een camping, op gepaste afstand van elkaar, opzetten. De ene zet haar tentje keurig op en stalt haar spulletjes netjes uit om vervolgens heerlijk te kunnen genieten van de stilte en om lekker in haar boek te lezen. Dan krijgt ze opeens een buurvrouw die een stuk luidruchtiger en chaotischer is. Wat is dat voor een herrie die uit die uit haar tent komt? Hoe wordt dit toch nog gezellig voor allebei?

Alle bekende campinggeluiden en gebruiken komen op muzikale wijze voorbij: het luchtbedpompje, de onvermijdelijke mug in de tent, gesnurk van de buren... De voorstelling wordt gespeeld door het gezelschap Frisse Oren.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 4 is er een kunstrondleiding waarna de leerlingen zelf in het atelier aan de slag gaan:

Oogappeltjes

De leerlingen brengen een bezoek aan Kunstgarage Franx. Tijdens Oogappeltjes gaan de kinderen op onderzoek in de expositieruimte, waar zij op een speciale manier kunstwerken ervaren. In het atelier gaan ze zelf aan de slag. In het atelier gaan de leerlingen zelf aan de slag met een prikkelende opdracht naar aanleiding van de tentoonstelling die ze net gezien hebben onder leiding van de educatiemedewerker van Kunstgarage Franx.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 5 is er een bezoek aan het Nationaal Videogame Museum:

The power of play

Videogames zijn leuk! Maar games zijn niet nuttig toch? FOUT!
Door videogames kun je van alles leren. Zoals rekenen, aardrijkskunde, dansen, geschiedenis en sport. Videogames zijn heel goed inzetbaar in het onderwijs. Kom langs bij het educatieplein van het Nationaal Videogame Museum om dit met de leerlingen zelf te ervaren.
Het Nationaal Videogame Museum is ‘the place to be’ voor iedereen die meer wil weten en beleven over de geschiedenis en de maatschappelijke en culturele kant van videogames. Het museum laat haar gasten ook de games van morgen ervaren. Gamers van jong tot uit zijn welkom om te spelen, ervaren, ontdekken, leren en ervaringen online te delen. Het museum krijgt een gloednieuwe locatie op Luxemburglaan 1.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 6 staat een literatuurvoorstelling op het programma en een les vooraf van de leesconsulent:

De verschrikkelijke badmeester

Tegen zijn zin moet Lev van zijn vader op zwemtraining bij de beroemde zwemkampioen Boris. Maar Boris is een verschrikkelijke badmeester. Hij is super gemeen tegen kinderen en er zijn strenge regels. Ze noemen hem stiekem Brulboei.
Lev ontdekt dat Brulboei een kind heeft ontvoerd. Met zijn buurmeisje Lita komt hij in actie.
Met snorren, petjes, speelgoedautootjes , geluidseffecten, handpoppen en razendsnelle kostuumwisselingen creëren de acteurs van Theaterloods-B een wereld waarin ongelooflijk veel gebeurt en waar niets onmogelijk lijkt.
De voorstelling is een ode naar het boek ‘De verschrikkelijke badmeester’ van Jozua Douglas. 

Groep 6 gaat naar voorstelling De verschrikkelijke badmeester. Vooraf komt de leesconsulente van Bibliotheek Zoetermeer in de klas om te vertellen over de auteur en het boek. Ook wordt het theaterbezoek aan het CKC voorbereid.
Deze lessen worden in maart en april ingepland. De bibliotheek neemt t.z.t. contact op om een afspraak voor de les te maken.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 7 staat een filmvoorstelling in het Stadstheater op het programma:

Totem

Totem gaat over de elfjarige Ama, dochter van twee uitgeprocedeerde Senegalese asielzoekers. Ama, voelt zich helemaal Nederlands. Ze is een fanatieke zwemster en droomt ervan ooit net zo goed te worden als Ranomi Kromowidjojo, de beste Nederlandse zwemster aller tijden. Op een avond worden haar moeder en broertje gearresteerd. Ama weet uit handen van de politie te blijven en gaat op zoek naar haar vader die nachtdienst heeft. Ze wil absoluut niet naar Senegal worden uitgezet. Zo begint haar zwerftocht door Rotterdam. Tijdens haar zoektocht krijg ze onverwacht gezelschap van een gigantisch stekelvarken. Met behulp van de mysterieuze Kouyaté leert Ama meer over haar totemdier, dat ze Totem heeft genoemd en dat haar al die tijd iets duidelijk probeert te maken. Een film over, zelfstandigheid, vriendschap en over afkomst.
De film wordt nabesproken onder leiding van een medewerker van Filmhuis Cameo.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 8 staat een theatervoorstelling in het Stadstheater op het programma:

Help, Helikopterouders!

Zoek dekking, een oudercrash! Op weg naar school zijn een Helikoptermoeder en -vader op elkaar gebotst. Het schoolplein bleek zó glad geveegd door een Curlingvader, dat ze in hun noodlanding een Loedermoeder en een Pizzapapa meesleurden en zijn doorgegleden tot in dit theater. Zoiets is hen nog nooit overkomen! Een coördinatiefout? Of toch iets té zwaar bepakt met ALLES wat nodig is om hun kinderen beschermd en succesvol te laten opgroeien? In Help, Helikopterouders! kruipen vijf acteurs van Theatergezelschap Laagland afwisselend in de huid van ouders en kinderen. Ze zetten de boel flink op z’n kop om samen met het publiek te oefenen met opvoeden en opgevoed worden.

Klik hier en bekijk dit programma