Cultuur- en techniekeducatie voor het onderwijs in Zoetermeer

Kunstmenu

Cultuur en Techniek op School organiseert jaarlijks het Kunstmenu voor Zoetermeerse basisscholen.

Het Kunstmenu bevat een mooie variatie aan film-, media-, muziek-, literatuur-, theatervoorstellingen, beeldende kunst- en danservaringen. Zo kunnen alle leerlingen in Zoetermeer elk schooljaar genieten van een bijzondere culturele belevenis op school of bij één van de culturele instellingen die Zoetermeer rijk is. 

Bekijk de programmaonderdelen en schrijf je in met de inloggegevens van jullie school. 

Zijn er nog vragen? Neem dan contact op met de cultuurbegeleider van je school
of mail naar info@cultuurentechniekopschool.nl

Voor groep 1,2 zijn er twee dansvoorstellingen om uit te kiezen.

Overheen, tussendoor en onderweg

Je bent boos en je wilt ervandoor. Maar waar ga je naartoe? Wie kom je tegen onderweg? Durf jij met mij mee op avontuur? We stappen tussen de obstakels door, overwinnen onze angsten en stappen over onze boosheid heen. De dansers nemen de kleuters mee in dit avontuur.

Overheen, tussendoor en onderweg is een dansvoorstelling voor kleuters van D-Connected, bestaande uit de drie danseressen/choreografen: Celine Braakman, Kirsten van Tol en Marilou Hemmerlin. Eerder maakten zij al de dansvoorstelling ‘Kijk eens wat ik kan’ voor de Zoetermeerse scholen in het kader van het Kunstmenu. De voorstelling heeft een workshopdeel waaraan de kleuters mee kunnen doen en de thema’s van de voorstelling zelf kunnen onderzoeken.

Klik hier en bekijk dit programma

 

Woordenwervel 

Kom mee naar het universum van letters en woorden! Een adembenemende kinderdansvoorstelling die de magie van taal en dans tot leven brengt.

Leer A.Y.A. en H.Y.B. kennen! A.Y.A kent alleen klinkers en H.Y.B. alleen medeklinkers. Ze hebben ieder hun eigen taal. Totdat ze elkaar op een dag tegenkomen. Samen ontdekken ze een manier om gedachten, gevoelens en verhalen met elkaar te delen.

'Woordenwervel' is niet alleen een dansvoorstelling; het is een viering van creativiteit, expressie en verbinding waar de kinderen zelf een rol in spelen. Woorden kunnen transformeren en evolueren, net zoals dansbewegingen zich kunnen ontvouwen en veranderen op het podium. De voorstelling illustreert dat communicatie niet beperkt wordt tot gesproken of geschreven taal; soms kan de kracht van beweging op zichzelf al diepgaande emoties teweegbrengen.
'Woordenwervel' is de nieuwste voorstelling van Lonneke van Leth Dans en is geïnspireerd op het boek 'Het land van de grote woordfabriek' van Agnès de Lestrade.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 3 zijn er twee muziekvoorstellingen om uit te kiezen.

Luister, de nacht

Deze voorstelling is een muzikaal sprookje waarin de muzikanten met hun instrumenten het verhaal tot klinken brengen. Kleine Max woont met zijn moeder in de grote stad. Binnenkort krijgt hij een zusje! Max is reuze benieuwd: hoe gaat ze heten? Als het bijna zover is moet Max helaas naar opa toe. Max wil niet weg, hij wil er juist bij zijn als het zusje komt. Max wil niet in het grote, koude huis van opa logeren! ’s Nachts ritselen en grommen daar: de Mintoonoren… Zo begint het geluidenavontuur van kleine Max. Om niet meer bang te hoeven zijn voor de nacht moet hij durven om écht te luisteren naar de geluiden in het duister, naar alles wat daar fluistert, gromt en kraakt. De muzikanten van het Rosa Ensemble nemen in Luister, de nacht... het publiek mee naar een geluidenwereld waarin ook het piepen, knorren en krassen als muziek klinkt.

Het Rosa Ensemble bestaat uit: Anna Voor De Wind (klarinetten en stem); Jeroen Kimman (gitaren en stem); Peter Jessen (bas en stem); Florian de Backere (toetsen en stem)

Klik hier en bekijk dit programma

 

Josje en de Draak 

Er was eens... een vuurspuwende draak met een rothumeur.

Hij weigerde het water van zijn waterval te delen met de mensen in het dorp, en hoeveel ridders het ook probeerde, hij bleef onverslaanbaar. Alle hoop lijkt verloren tot op een dag een heel stoer meisje besluit de draak te lijf te gaan. Verkleed als ridder Joris - meisjes mogen immers niet vechten van de koning - gaat ze de strijd aan met de gevaarlijke draak. Ze heeft zich natuurlijk super goed voorbereid. Een coole naam, de juiste moves èn ze heeft alle 'Hoe tem ik een Draak'-films wel 10x gezien. Toch loopt de dag heel anders dan ze van tevoren hadden kunnen vermoeden...

Josje en de Draak geeft een moderne draai aan het aloude verhaal van Joris en de Draak. Een spannend verhaal over de kracht van muziek, doorzettingsvermogen en vriendschap. De voorstelling zit boordevol muziek; grote klassiekers, gespeeld op saxofoons en (bas)klarinet, komen voor de ogen van de kinderen tot leven. En gelukkig hoeven ze niet de hele voorstelling stil te zitten! Josje en de Draak wordt gespeeld door Aubrey & Anette: twee ervaren theatermakers, beiden opgeleid aan het conservatorium met een grote passie voor muziekeducatie.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 4 is er een kunstrondleiding waarna de leerlingen zelf in het atelier aan de slag gaan.

Oogappeltjes

De leerlingen brengen een bezoek aan Kunstgarage Franx. Tijdens Oogappeltjes gaan de kinderen op onderzoek in de expositieruimte, waar zij op een speciale manier kunstwerken ervaren. In het atelier gaan de leerlingen zelf aan de slag met een prikkelende opdracht naar aanleiding van de tentoonstelling die ze net gezien hebben onder leiding van de educatiemedewerker van Kunstgarage Franx.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 5 is er een bezoek aan het Nationaal Videogame Museum.

The Power of Play

Videogames zijn leuk! Maar games zijn niet nuttig toch? FOUT!
Door videogames kun je van alles leren. Zoals rekenen, aardrijkskunde, dansen, geschiedenis en sport. Videogames zijn heel goed inzetbaar in het onderwijs. Kom langs bij het educatieplein van het Nationaal Videogame Museum om dit met de leerlingen zelf te ervaren.
Het Nationaal Videogame Museum is ‘the place to be’ voor iedereen die meer wil weten en beleven over de geschiedenis en de maatschappelijke en culturele kant van videogames. Het museum laat haar gasten ook de games van morgen ervaren. Gamers van jong tot uit zijn welkom om te spelen, ervaren, ontdekken, leren en ervaringen online te delen. Het museum is te vinden op de nieuwe locatie Luxemburglaan 1.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 6 staat een literatuurvoorstelling op het programma en een les vooraf van de leesconsulent.

Mijn pop huilt 's nachts 

Het waargebeurde verhaal van George en Ursula Levy. Een verhaal over de kindertransporten. Een verhaal dat min of meer goed afloopt. 

Zij werden toen ze vijf en tien jaar oud waren, vlak voordat de Tweede Wereldoorlog begint, door hun ouders vanuit Duitsland naar Nederland gestuurd, in de hoop dat ze daar veilig zouden zijn. Met niet meer dan een koffertje. Ze hebben niemand meer, behalve elkaar en de pop van Ursula. De pop die troost als je huilt, de pop die ruikt naar thuis, naar veilig. De pop die altijd bij je blijft. Toch? Eric Borias vertelt het aangrijpende verhaal, vanuit het kind in al zijn onschuld en onwetendheid. 

Groep 6 gaat naar voorstelling Mijn pop huilt 's nachts. De leesconsulente van Bibliotheek Zoetermeer komt in de klas om een voorbereidende les te geven. Deze lessen worden in maart en april ingepland. De bibliotheek neemt t.z.t. contact op om een afspraak voor de les te maken.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 7 staat een filmvoorstelling in het Stadstheater op het programma.

Jippie No More! 

De zestienjarige Jippie, die het Downsyndroom heeft en ook wel Jip, Jaap Peter of JP wordt genoemd, gaat met zijn ouders en zussen naar het grote landhuis van opa Willem. Daar wordt een winterbruiloft georganiseerd voor zijn oudste zus Gail, die gaat trouwen met de verlegen Bart. De familie treft voorbereidingen voor het grote feest, inclusief een ceremonie met een zwaard. Dan begint Jippie vlinders te voelen voor het buurmeisje Lily, dat langskomt voor de paarden. Zij lijkt echter meer geïnteresseerd in Joe, het zusje van Jippie.

De film wordt ingeleid en nabesproken door een medewerker van Cameo. 

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 8 staat een theatervoorstelling in het Stadstheater op het programma.

Peer!  

Peer wil keizer worden. En dat gaat hem lukken! Toch? Nu alleen nog een keizerrijk vinden... Hoe gaat Peer dat doen? Door een beetje de waarheid te verdraaien? Een beetje te jokken? Verhalen te verzinnen? Peer liegt! Of maakt hij het gewoon mooier dan dat het is? En wat is daar zo erg aan? Theatergezelschap de Mooie Meisjes keert terug naar Zoetermeer met hun nieuwste voorstelling Peer! naar het beroemde toneelstuk ‘Peer Gynt’ van Henrik Ibsen. Daar is heel wat voor nodig: acht acteurs, indrukwekkende decors, edelfiguranten, moving head lampen, een draaiende toneelvloer, special effects en rook, of kan het ook anders?

Klik hier en bekijk dit programma