Cultuur- en techniekeducatie voor het onderwijs in Zoetermeer

 

Schrijf je in voor het Kunstmenu!

 

 

Inspiratieavond

Kunst, techniek en onderwijs 

Uitnodiging
Maandag 13 juni 2022 
Van 17:00 uur – 20:15 uur 
Stadstheater Zoetermeer
 

Maandag 13 juni 2022 vindt de inspiratiebijeenkomst plaats in het Stadstheater Zoetermeer voor alle leerkrachten en directies van het primair onderwijs in Zoetermeer. Je bent van harte welkom! 

In het kader van cultuur en techniek op school hebben CKC & partners, Museum De Voorde, Kunstgarage Franx, de Bibliotheek en het Stadstheater Zoetermeer een mooi en vooral inspirerend programma samengesteld waarbij de inzet van kunst- en techniekonderwijs centraal staat. Na een periode waarin we veel online hebben moeten doen, zijn we ontzettend blij dat we elkaar weer kunnen ontmoeten! We kunnen weer samenwerken aan kunst, techniek en onderwijs. Dat doen we met een fantastische voorstelling en fijne workshops waarmee je direct aan de slag kunt.

Meld je hier aan voor de inspiratiebijeenkomst
Graag ontvangen wij je inschrijving uiterlijk maandag 6 juni 2022

Lees verder alvast alle informatie over de workshops. De keuze voor de workshop maak je uiteindelijk op de avond zelf.


Programma
Het programma ziet er als volgt uit:

16:45 uur              Inloop
17:00 uur              Welkom en Ontmoeten (Voor soep en broodjes wordt gezorgd!)
17.45 uur              Naar de theaterzaal
18.00 uur              Welkom, aanvullend de voorstelling ‘De reis van de man die naar de andere kant van de oceaan  wilde vliegen’
19.00 uur              Koffie en thee
19.20 uur              Start workshops
20.05 uur             Einde workshops en uitloop


Voorstelling ‘De reis van de man die naar de andere kant van de oceaan wilde vliegen’
Door het theatercollectief De Mooie Meisjes

De Mooie Meisjes blazen een verhaal uit de weelderige Amerikaanse jaren 20 nieuw leven in. Met veel enthousiasme en bravoure vertellen en spelen ze het verhaal over de jonge post-vlieger Charles Lindbergh, die in zijn vliegtuig, helemaal alleen, over de Atlantische Oceaan wil vliegen. Alleen. Helemaal alleen. In zijn eentje dus…Nog leuk om te weten… deze voorstelling zit dit schooljaar in het Kunstmenu voor groep 6!

Workshop 1  - Met leerlingen naar een voorstelling, en dan?
Door Verolique Jacobse van Kunstgebouw

Er staat iets leuks gepland: je leerlingen gaan naar het theater! Maar hoe bereid je ze eigenlijk voor op het theaterbezoek? En wat kun je na de voorstelling doen in de klas? In deze workshop van Kunstgebouw krijg je concrete handvatten en tips. Je ontdekt drie routes waarmee je leerlingen kunt uitdagen om verschillende betekenissen te ontdekken. En we kijken naar jouw rol als begeleider. Door zelf een open en waardevrije houding aan te nemen stimuleer je leerlingen om hun verbeelding te gebruiken, zich in te leven in anderen en hun eigen voorkeuren te ontdekken. Na deze workshop heb je ideeën voor de voorbereiding en klassikale verwerking van een theaterbezoek.

Verolique Jacobse is trainer, beeldend kunstenaar en specialist cultuuronderwijs. Ze begon haar carrière in het voortgezet onderwijs als docent tekenen en muziek, maar maakte na meer dan 10 jaar de overstap naar de kunsteducatiesector. Daar werkte ze o.a. als manager, afdelingshoofd, adviseur en trainer.

Workshop 2  - Met boeken maak je alle lessen mooier
Door Liselotte Dessauvagie van Dessgevraagd

In deze workshop neemt leesbevorderaar Liselotte Dessauvagie je mee naar de wereld van het boek. Met boeken kun je namelijk goed vakoverstijgend werken. Je kunt jeugdliteratuur bijvoorbeeld inzetten om de beleving van een onderwerp te vergroten of juist om kennis over te dragen en inzichtelijk te maken. Aan de hand van het verhaal van Lindbergh, de man die over de oceaan wilde vliegen, ga je praktisch aan de slag met boeken. Zodanig dat je er meteen morgen mee aan het werk kunt in de klas. Daarnaast ontvang je tips & tricks om lezen en leesbevordering gemakkelijk en laagdrempelig in je klas een vaste plek te geven.

Liselotte Dessauvagie was 8 jaar juf in het basisonderwijs, daarna 8 jaar jeugdbibliothecaris en werkt nu zo’n tien jaar als leesbevorderaar. Haar missie is om iedereen de waarde van jeugdboeken te laten zien en ervaren. Ze studeerde Onderwijskunde en Jeugdliteratuur. Ze geeft trainingen en workshops over lezen, leesbevordering en jeugdliteratuur. Daarnaast werkt ze als Programmaspecialist de Bibliotheek op school vmbo bij Stichting Lezen.


Workshop 3  - Dragonfly Heli
Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee het is een libellevormig helikoptertje!
Door Rowan Bink van CKC Digital Art Lab


Wat zijn de natuurwetten rondom vliegen? Hoe maak je zelf een dragonfly heli? We gaan een hoop experimenteren met foam, karton, elastiek en kijken wat het best vliegt. Door te onderzoeken en ontwerpen kom je er vanzelf achter wat het beste werkt en wat er niet werkt. Laat je inspireren door alle creatieve oplossingen. Afkijken mag! Na deze workshop heb je alle kennis om direct met je klas aan de slag te gaan.

Rowan Bink is al meer dan negen jaar verbonden aan het Digital Art Lab. Zijn passie? Het uitleggen van ingewikkelde technieken op een leuke manier! Hij kan je alles vertellen over 3D printen, lasersnijden, algemene mechanica en elektronica. Daarnaast is hij ook een hobby fotograaf en in het dagelijks leven werkt hij als Automation Engineer bij een farmaceutische fabriek. Hierdoor heeft hij altijd wel een creatieve oplossing voor elk technisch probleem.

Workshop 4  - Hoogvliegers en luchtfietsers
Workshop beeldend en erfgoed
Door Marijke Wijgerinck, beeldend kunstenaar

Charles Lindbergh, vijf jaar later Amelia Earhart die als eerste vrouw solo over de Atlantische oceaan vloog, in Nederland luchtvaartpionier Anthony Fokker en in Zoetermeer: Dirk Franx, uitvinder, zweefvliegtuigbouwer en -vliegenier.

Hoogvliegers, helden, alle vier, zeker! Tegelijkertijd dromers én doeners. Maar ze konden het niet alleen… Over dromen, vliegen en verbeelding gaat deze workshop. In vliegende vaart kijken we naar kunstwerken die met dit thema te maken hebben en bouwen vervolgens met eenvoudige middelen een ‘vliegensvlug’ object. Kom op ideeën hoe het met je eigen groep aan te vliegen.

Marijke Wijgerinck was jarenlang docent beeldende vorming in het VO, werkte aan kunstvakopleidingen en als medewerker educatie voor Museum De Voorde (voorheen Stadsmuseum Zoetermeer) met name voor PO. Kunst, cultuur en erfgoed zijn voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nieuwsgierigheid, beschouwen en verbeelden vormen de rode draad.

 

Tot 13 juni!
Team Cultuur en Techniek op School