Cultuur- en techniekeducatie voor het onderwijs in Zoetermeer

Kunstmenu

Neem alvast een kijkje in het aanbod van het Kunstmenu 2025-2026. De inschrijvingen zijn nog niet begonnen en zullen naar verwachting starten rond 26 mei. Intern cultuurcoördinatoren worden hierover per mail geïnformeerd. 

Cultuur en Techniek op School organiseert jaarlijks het Kunstmenu voor Zoetermeerse basisscholen.

Het Kunstmenu bevat een mooie variatie aan film-, media-, muziek-, literatuur-, theatervoorstellingen, beeldende kunst- en danservaringen. Zo kunnen alle leerlingen in Zoetermeer elk schooljaar genieten van een bijzondere culturele belevenis op school of bij één van de culturele instellingen die Zoetermeer rijk is. 

Bekijk de programmaonderdelen en schrijf je in met de inloggegevens van jullie school. 

Zijn er nog vragen? Neem dan contact op met de cultuurbegeleider van je school
of mail naar info@cultuurentechniekopschool.nl

Voor groep 1 & 2 zijn er twee dansvoorstellingen om uit te kiezen.

Kleur beweegt jou 

Kleur beweegt jou is een dansvoorstelling van Lonneke van Leth Dans. In ‘Kleur beweegt jou!’ nemen de dansers kleuters mee in de fantasievolle wereld van kleuren en dans. Spelenderwijs worden emoties en bewegingen gekoppeld aan kleuren. 

Pips en Blanco komen van de Witte Planeet naar de aarde. Daar ontdekken zij dat er meer kleuren bestaan. Ze zien de regenboog, voelen de zee en verdwalen zelfs in de jungle. Tijdens hun reis op aarde ervaren zij verschillende emoties als jaloezie, verdriet, angst en plezier. Samen reizen Pips en Blanco langs kleuren en avonturen!  

Op een witte dansvloer worden kleuren en vormen geprojecteerd waar de dansers op reageren en waar zij de kinderen bij betrekken. Ze volgen bijvoorbeeld samen met de kinderen een bijenspoor, springen over een stenen pad door de lava, kruipen door een lavendelveld, vluchten voor insecten, balanceren op een brug en vliegen door de wolken. De kleuters zijn toeschouwers en worden geregeld uitgenodigd om mee te doen, in deze interactieve moderne dansvoorstelling. 

Klik hier en bekijk dit programma

De wereld in een doosje

De Wereld in een Doosje is een dansvoorstelling voor kleuters van dansgezelschap D- Connected, bestaande uit de drie danseressen/choreografen: Celine Braakman, Kirsten van Tol en Marilou Hemmerlin. Eerder maakten zij al de dansvoorstellingen ‘Kijk eens wat ik kan’ en ‘Overheen, tussendoor, onderweg’, voor de groepen 1,2 van Zoetermeer. Ze zijn weer terug met hun nieuwe voorstelling ‘De Wereld in een Doosje’. Stap binnen in een magische wereld vol avontuur en ontdek! Een gewone gigantische doos, lijkt het. Net als de kleine doos ernaast. Maar wat als alles wat gewoon lijkt, tot leven komt? In deze dansvoorstelling nemen we de jongste ontdekkers mee op een reis vol fantasie, durf, vriendschap en emoties.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 3 staat een muziekvoorstelling op school op het programma. 

Giuseppe

'Giusèppe' is een muzikale vertelvoorstelling voor kinderen, gebaseerd op het gelijknamige prentenboek. De voorstelling wordt gespeeld door Maan en Merlijn. Zij nemen de kinderen mee in het verhaal van de flamingo Giusèppe.  

Giusèppe is geen gewone flamingo. Hij is groen en probeert er alles aan te doen om roze te worden. Niets helpt. De andere flamingo's plagen hem en lachen hem uit. Hij heeft er genoeg van en loopt weg het bos in, op zoek naar roze. Zou hij ooit nog roze worden? 

Met zelfgeschreven liedjes als rode draad, weten Maan en Merlijn de kinderen op eigenzinnige wijze te boeien. De interactieve opzet zorgt ervoor dat ieder kind het verhaal op zijn eigen manier kan beleven. 

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 4 is er een kunstrondleiding waarna de leerlingen zelf in het atelier aan de slag gaan.

Oogappeltjes

De leerlingen brengen een bezoek aan Kunstgarage Franx. Er is veel te zien en ontdekken! Zie je de kunst beter als je dichtbij staat, of veraf? Kun je het ruiken en voelen? Tijdens Oogappeltjes gaan kinderen op onderzoek in de expositieruimte, waar je kunstwerken van dichtbij en soms om je heen kunt ervaren. De leerlingen worden met prikkelende vragen begeleid bij het kunstkijken. Hierna maken ze vanuit hun eigen indrukken in het atelier zelf een kunstwerk. De creaties worden tentoongesteld bij Franx! 

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 5 is er een bezoek aan het Nationaal Videogame Museum.

The Power of Play

Videogames zijn leuk! Maar games zijn niet nuttig toch? FOUT!
Door videogames kun je van alles leren. Zoals rekenen, aardrijkskunde, dansen, geschiedenis en sport. Videogames zijn heel goed inzetbaar in het onderwijs. Kom langs bij het educatieplein van het Nationaal Videogame Museum om dit met de leerlingen zelf te ervaren.
Het Nationaal Videogame Museum is ‘the place to be’ voor iedereen die meer wil weten en beleven over de geschiedenis en de maatschappelijke en culturele kant van videogames. Het museum laat haar gasten ook de games van morgen ervaren. Gamers van jong tot uit zijn welkom om te spelen, ervaren, ontdekken, leren en ervaringen online te delen. Het museum is te vinden op Luxemburglaan 1.

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 6 staat een literatuurvoorstelling op het programma en een les vooraf van de leesconsulent.

Griekse mythen 

Sahand Sahebdivani (1980) is co-directeur van the Amsterdam Storytelling Festival en een van de bekendste vertellers van Nederland.  Sahand Sahebdivani duikt in de bron van zijn liefde voor oude verhalen uit de Griekse Oudheid.  Hij laat  kinderen kennis maken met deze fasinerende wereld. Hij vertelt over diverse Griekse Mythen zoals het verhaal ‘De val van Daedalus’. De voorstelling vindt plaats in de theaterzaal van het CKC. 

Een medewerker van de Bibliotheek komt in de klas om de leerlingen voor te bereiden op de voorstelling en wegwijs te maken met boeken rondom griekse mythen en sagen. 

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 7 staat een filmvoorstelling in het CKC op het programma.

Kapsalon Romy 

De film Kapsalon Romy is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tamara Bos. De film stond in 2019 op het Nationaal Filmfestival als premièrefilm.  

Met frisse tegenzin past oma Stine op haar kleindochter Romy. Oma, nog actief als kapster, worstelt met beginnende alzheimer. Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. De band tussen de twee groeit, terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker en ze vertelt over haar kindertijd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als het niet langer gaat, trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

Na afloop van de film vindt er  een nagesprek plaats onder leiding van een medewerker van filmhuis Cameo. 

Klik hier en bekijk dit programma

Voor groep 8 staat een theatervoorstelling in het Stadstheater op het programma.

Ministerie van inwendige zaken   

Wat gaat er in je om wanneer je worstelt met een eetstoornis? Met poppen en acteurs vertelt Theater Popidou het intrigerende verhaal van het jonge meisje Hannah dat hiermee te maken heeft. In haar maag huist het Ministerie van Inwendige Zaken waar een streng figuur de leiding heeft en calorieën angstvallig worden bijgehouden. Terwijl Hannah steeds dieper in haar eetstoornis verstrikt raakt, begint ze te beseffen dat deze obsessie haar complete vrijheid heeft afgenomen. Dan besluit ze de controle los te laten en langzaam weer te gaan eten.  De voorstelling is indringend maar tegelijkertijd ook licht en hoopvol. Het Ministerie van Inwendige Zaken vindt plaats in de Grote zaal van het Stadstheater. 

Klik hier en bekijk dit programma