Cultuur- en techniekeducatie voor het onderwijs in Zoetermeer

 

Schrijf je school in voor een gratis workshop!

 

 

Nationaal Programma Onderwijs

Vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) kunnen gratis activiteiten aangeboden worden naast de reguliere activiteiten. Cultuur en Techniek op School en Wijck verzorgen met elkaar dat deze activiteiten gerealiseerd worden. Deze activiteiten lopen uiteen van vakantieprogramma's en culturele wandelingen tot losse lessen op school. Op deze pagina staan de activiteiten weergegeven. Met enige regelmaat worden nieuwe activiteiten ontwikkeld en inschrijvingen geopend. Hou deze pagina dus in de gaten voor alle updates.

Vakantieprogramma's

Klik hier voor meer info

Uitbreiding Kunstmenu en extra inzet vakdocenten 

Er zijn gratis workshops beschikbaar. Deze zijn in te zetten aansluitend bij het Kunstmenu of als een op zichzelf staande actieve workshop als aanvulling op het reguliere programma. De workshops zijn zo samengesteld dat zij in beide situaties goed passend zijn. Leerlingen gaan met één van onze vakdocenten op school aan de slag. Hieronder vind je het huidige aanbod. De lessen worden gegeven op basis van inschrijving!

Nieuw! - Workshop: Levende wezens van klei

Groep 8 
Locatie: in de klas 
Duur: 75 minuten 

In deze workshop kleien de leerlingen een extensie aan één van hun handen. Rondom de vingers en op de knokkels kleien ze een wezen, wat met behulp van verschillende geluiden, tot leven komt als de hand beweegt. Tijdens deze workshop verkennen leerlingen het materiaal klei met verschillende zintuigen: zien, voelen en horen. Leerlingen leren over de wetenschap achter geluid en ontdekken de antwoorden op vragen als: wat is een geluidsgolf? Waarom zorgt het toevoegen van water aan klei ervoor dat het anders klinkt? Hoe kan ik met verschillende beweging verschillende geluiden creëren?
​​​​​​​Inschrijven

Nieuwe data - Workshop: Dans je Schilderij  

Groep 4  
Locatie: in het speellokaal of de gymzaal  
Duur: 60 minuten  

De dansdocent neemt de leerlingen mee naar een denkbeeldig museum. Maar hoe kom je daar en hoe beweeg je dan? De leerlingen kijken naar afbeeldingen van schilderijen. Zo onderzoeken ze hoe ze het schilderij al dansend tot leven kunnen brengen. Welke bewegingen horen hierbij en welke emotie brengt dit met zich mee. Vervolgens gaan zij in groepjes aan de slag met een eigen schilderij. En dan.. presenteren maar, voor elkaar, op muziek!

Inschrijven

Nieuwe data  - Workshop: Filmmuziek  

Groep 7  
Locatie: in de klas  
Duur: 60 minuten  

Een film zonder muziek, kun je je dat voorstellen? Is het dan nog wel spannend of grappig? De muziek maakt dat je in een film gezogen wordt. In deze workshop ontdekken de leerlingen de rol van muziek en gaan ze zelf filmmuziek maken. Ze verkennen uiteenlopende instrumenten en ontdekken welke geluiden en muziek ze daarmee kunnen maken. Tromgeroffel, rinkelende tamboerijnen, klokkenspellen.. wat past het beste bij de tekenfilm?
Inschrijven

Nieuwe data – Workshop: 123 fantasie  

Groep 5 
Locatie: in het speellokaal  
Duur: 75 minuten   

In deze theaterworkshop neemt Liesbeth, een doorgewinterde ontdekkingsreiziger, de leerlingen mee in haar avonturen. Met een grote koffer vol spullen komt ze de klas binnen en vertelt zij over een ontdekkingsreis naar de jungle. Door middel van 'teaching in role' nodigt ze de leerlingen uit om mee te spelen in dit avontuur. Vervolgens krijgen de leerlingen een prikkelende opdracht waarin zij zelf een eigen ontdekkingsreis mogen uitspelen. Met een leuke tas met allerlei voorwerpen en een kaartje met de locatie, gaat het avontuur beginnen. De leerlingen maken kleine scènes en spelen voor elkaar als publiek. Applaus! 
Inschrijven

Nieuwe data – Workshop: Van Klank naar Kunst    

Groep 3  
Locatie: in de klas   
Duur: 75 minuten  

In deze workshop beeldende kunst laten de  leerlingen zich inspireren door muziek. Welk gevoel krijg jij bij muziek? En hoe ziet dit gevoel eruit in je eigen kunstwerk? De leerlingen onderzoeken dit en ontdekken wat zij zelf willen verbeelden in een kunstwerk. De docent komt met verrassende materialen, stimuleert en coacht ze in hun maakproces. 
Inschrijven