Geef je klas op voor Klassiek Zoetermeer

Cultuur en Techniek Tips

Er zijn online veel inspirerende voorbeelden van cultuur en techniek lessen en activiteiten te vinden. Hier vind je een verzameling van de ideeën en tips. Regelmatig zetten we er nieuwe tips bij om je te inspireren.

Muziek

Freek heeft een Youtubekanaal vol met muzikale energizers van ongeveer 5 minuten. Vind je het lastig om muziekles te geven, mis je de inspiratie of heb je gewoonweg geen tijd? Dan zijn deze korte video's van Muziek met Freek iets voor jou!

Muziek met Freek

Jasper Smit is onderdeel van het Kunstmenu met zijn muziekvoorstelling voor groep 3:  Ik heb een heel vies woord geleerd, dat woord rijmt op stoep. Hij heeft een lied geschreven voor opa's en oma's wat kinderen zelf kunnen zingen:

Lied Niemand is alleen

Lekker thuis zingen met Zangexpress. Doe mee met de-thuis-muziek-maak-challenge:

thuis-muziek-maak-challenge

Beeldend

Wat heeft opruimen met kunst te maken?! De kunstenaar Ursus Wehrli is er beroemd mee geworden en in deze les gaan we zelf aan de slag. Doe je mee met kunstenaar Gerjanne van Zuilen?

Kunstles Online 1 - Ursus Wehrli ruimt op

In deze les leer je kijken zoals een kunstenaar. De beroemde Italiaanse schilder Giuseppe Arcimboldo (geboren in 1527) was hier heel goed in. Met spullen die iedereen in huis heeft laten we ons door hem inspireren. Doe je mee?

Kunstles online 2 - de spullen van Arcimboldo

Portretten maken en inkleuren met spullen die iedereen thuis heeft liggen. Voor kinderen vanaf 7 jaar. De kunstenaar Hillegon Brunt maakt namelijk ook hele gave portretten van niet bestaande mensen en dieren. Dat gaan wij ook doen! Doe je mee?

Kunstles online 3- Van wie zijn deze vreemde portretten?

Musea

Kunstmuseum Den Haag heeft voor alle klassen in het basisonderwijs digitale lessen in de klas met verhalen, liedjes en opdrachten.
Digitale lessen Kunsmuseum

Met Google Street View speuren naar Egyptische dieren in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.
Egypte dierenroute

Het Rijksmuseum had onlangs een tentoonstelling over slavernij. Om dit belangrijke onderwerp te behandelen in de klas kun je het online lesmateriaal gebruiken dat is samengesteld bij deze tentoonstelling.
Online lesmateriaal slavernij

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam maakte speciale thuisonderwijs vlogs en opdrachten voor alle groepen van het basisonderwijs.
Thuisonderwijs Boijmans van Beuningen

Techniek

Altijd al willen weten hoe je vingers van binnen bewegen? Ga dan aan de slag met je eigen robot-hand. Wanneer je alle materialen hebt gekoppeld kan je de robot-hand laten bewegen. Lukt het jou om een duim op te steken?

Maak je eigen robot hand

Een kettingreactie is een reeks gebeurtenissen. Elke gebeurtenis veroorzaakt weer een volgende. Een heel bekend voorbeeld is een rij omvallende dominostenen. Maak zelf een kettingreactie!

Maak een kettingreactie

Doe de chocotest en ontdek het verschil tussen pure, melk en witte chocola.

Chocotest

Een geheimzinnig zakje of bakje. En een creatieve opdracht. Daar wil je meteen mee aan de slag!

Mystery bag

Literatuur

Huisarrest: Online verhalenserie over kinderen in quarantaine.

Een spannend verhaal in tien delen, elke dag geschreven én voorgelezen door een andere bekende kinderboekenschrijver. Je volgt tien kinderen, die wonen aan hetzelfde plein. Omdat er een virus heerst mogen ze niet naar buiten en niet naar school. Omdat ze elkaar ook niet kunnen opzoeken, vertellen ze elkaar verhalen door het open raam. De serie is gebaseerd op de Decamerone van de Italiaanse auteur Boccaccio. Met deze serie is de eerste kinder-Decamerone geboren.

Deel 1 'De dakloze die de loterij won' door Maren Stoffels

Deel 2: ‘Grote beer’ door Anna van Praag

Deel 3: ‘De schreeuwende zussen’ door Pieter Koolwijk

Deel 4: ‘Maannacht’ door Sanne Rooseboom

Deel 5: ‘Trammelant met Trix’ door Marcel van Driel

Deel 6: ‘Een veld met bloemen’ door Janny van der Molen

Deel 7: ‘Vrolijk griezelen’ door Pim Lammers

Deel 8: ‘Sleutelijs met slagroom’ door Simon van der Geest

Deel 9: ‘Stines verjaardag’ door Enne Koens

Deel 10: IJs van mevrouw Citroen door Abdelkader Benali

Videobellen gebruiken in de theaterles? Dat kan!

Fight challenge acteren

Op Theaterflix kun je allerlei theatervoorstellingen online bekijken. Een aantal zijn gratis, te vinden via onderstaande link.

Theaterflix

Kleutermime. Weet jij wat mime is? Met mime beeld je iets uit zonder woorden te gebruiken. Je gebruikt alleen je lichaamstaal, dus bewegingen, gebaren en gezichtsuitdrukkingen.

Boeven workshop deel 1

Boeven workshop deel 2

De verhalenverbinding. Zit je alleen thuis of heb je gewoon behoefte aan een beetje vermaak? Dan bieden wij misschien uitkomst. Tryater vertelt verhalen aan de telefoon. Denk je eens in: de telefoon gaat… en ineens word je meegenomen naar het verre oosten, de wereld van prinsen, koningen en hofdames… Een intiem moment van tussen de 5 en 10 minuten, even wegdromen en door-fantaseren op de rijkdom die de verhalen ons geven. Iedereen kan zich aanmelden. Het is gratis.

de verhalenverbinding

Workshop Bollywoord dans

Bollywood dans

Erfgoed

In vijftien afleveringen delen we op YouTube het Anne Frank videodagboek. Luna Cruz Perez speelt Anne Frank en deelt haar leven, gedachten en gevoelens in het Achterhuis met behulp van een camera. Alle personages, locaties en gebeurtenissen in de serie zijn gebaseerd op Anne Franks dagboekbrieven.

Videodagboek Anne Frank trailer

Videodagboek Anne Frank deel 1